Vi blir glada om ni lägger in en kommentar, så att vi ser vem som tittat in!



Dag 6 Fredag 10 juni

I natt försökte Karlsson hålla sig uppe för att vara med om att först få se en isbjörn. Han gick ner till styrhytten vid 2 tiden, där 3 av guiderna, kaptenen, förste styrman + några till befann sig för att försöka lokaliser björnar. Dom började bli rätt frustrerade nu, vi var ju i princip lovade att få se isbjörnar. Det är ju en isbjörnsresa vi har betalat för. =)
Men icke, ingen isbjörn och lite is så vid 02 gick Lasse och lade sig.
Vi vaknade denna morgon strax efter kl. 05 av att isflak dunsade mot skrovet. Isflak betyder ökad chans att få se en nalle.
Vi klädde oss och gick upp till loungen för att dricka kaffe och spana.








En tom lounge, fotad vid 6-tiden på morgonen.


Halv 7 kom kaptenen och styrmannen upp för att hämta kaffe. Vi frågade om dom sett någon björn, men nej, en moloken kapten ruskade på huvudet.
Kvart i 7 beslöt sig Lasse för att gå ner i styrhytten och prata med björnspanarna.
Han hann knappt ner så ropade Mats (expeditionsledaren) i högtalaren.
I vanliga fall ropade han i den klockan 7 på morgonen och väckte passagerarna.
Den här morgon väckte han de flesta med meddelande om att en isbjörn nu siktats alldeles framför båten.
Den simmade i vattnet bara ca 300 meter bort.
Alla kom upp på fördäck nymornade och med kikare och kameror i högsta hugg. Härligt sätt att bli väckt på


Den här rackarn ville inte alls träffa oss. Han simmade, klättrade upp på isflak, ner i vattnet igen. Så höll han på ett tag. Vi följde sakta, sakta efter.
Efter en kvarts båtsmygande (den rörde sej kanappt framåt) beslutade besättningen att  lämna  honom ifred, för att inte stressa honom.





Som närmast var nog den här isbjörnen ca 150 meter från båten.


Pinfärska spår efter björnen
Nu var förtrollningen bruten. Vi hade sett vår första isbjörn.



Den här dagen bjöd på kanonväder! Strålande sol har det nu varit sedan torsdag. Stefan tycks trivas väldigt gott i fören på zodiaken.


På väg till Mosselbukta och Nordenskiölds marker, där han övervintrade 1872-1873. Härifrån gjorde han flera upptäcktsfärder och var den första att utforska stora delar av Nordaustlandet.

Jaktstuga brevid Nordenskölds residens


Helena och Stefan på gåsmarsch!



Rester efter Nordenskiölds hus.
Husen prefabricerades i Sveige och fraktades hit med båt. Uppbyggnaden blev på så sätt enklare och framför allt snabbare.


På den här lagade de mat för 130 år sedan!


Vid varje landstigning placerade sig flera av guiderna på strategiska ställen för att se om det dök upp en isbjörn. Här är det Axel, som spanar. Det räcker med att några måsar skriker på ett visst sätt för att isbjörnspanarna ska bli väldigt alerta


Lasse och Göran i disskusion om byggnadstekniken som har använts. Konstaterade att väggarnas plankor hade dubbel spånt för att bli riktigt täta.


Herr och fru Churchill?!?


Rob hjälper till att spana!



Förrådsställning vid jaktstugan. Man är tvungen att bygga så här höga ställningar (minst 4 meter) för att inte isbjörnarna ska kåmma åt maten.


Urstigning från zodiaken.


Guiderna fick alltid åka med zodiaken upp till 3dje däck, där dom klev av och båten som sedan fortsatte uppåt upp på 4:e däck.

Nu drar vi vidare mot Woodfjorden.

Nämen, vad skådas här då???
Jo, mamma isbjörn och hennes 1½-årige son. Upptäcktes på isen åtminstone 7-800 m från båten. Till sånt krävs ett vant öga och naturligtvis en bra kikare. Själva hade vi fullt göra med att se dom på 500 m



Den här ungen var rena cirkusbjörnen! Han gick sin egen väg, inte med mamman. Vid iskanten var han en lång stund, och han var väldigt nyfiken på oss.












Men var är ungen, nu då???


En vikval. Tyvärr är det inte lätt att fånga den på bilden, men lite av ryggfenan syns i alla fall.


Kapten Jocke (sjöbjörn).


Ännu en uppvisning, den här gången en mås! Kanske träning inför en föreställning av Svansjön?!





Guiden Olle i berättartagen igen!
Vilken makalös berättartalang denne man har.
 Otroligt kunnig om allt som rör området, både djur, växter och historia.

Den här whiteboarden används för att notera hålltider.

Dag 6 är till ända och morgondagen bjuder på sovmorgon! (= är till för veklingar)
Skönt det. För den här dagen tog musten ur mig (Märit) totalt. Vi var ut på flera zodiakturer. Tyckte inte jag hann mer än klä på mig alla lager kläder så skulle dom av igen för att inta måltid eller ha recap på båten. Sen var det dags igen för samma procedur. Efter middagen någon gång efter kl 21 sa jag till de andra att jag skulle gå ner i hytten och duscha och sedan ansluta till dom i panoramaloungen.Väl i hytten och efter duschen var jag helt slut. Jag kröp ner i sängen och somnade som en stock. Hörde inte ens när Lasse kom ner och inte heller när ankaret drogs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar